Inspire #1 was een succes!

Inspire #1 was een succes!

Op dinsdagavond 2 juli vond het eerste Inspire evenement plaats in de Houthavens van Amsterdam. Met een groep van circa 30 professionals hebben we geluisterd naar de bevlogen verhalen van Marijn Markus en Beorn Nijenhuis. Marijn (AI Lead en Senior Data Scientist bij Capgemini) nam ons eerst mee door de geschiedenis van AI, beginnend bij het schaakalgoritme van Alan Turing in de jaren ’50. Vervolgens lichtte hij een paar AI-projecten toe waar hij zich de afgelopen jaren mee bezig heeft gehouden; van het automatiseren van jaarrekeningcontroles tot het voorspellen van hoeveel zakken graan een Afrikaanse boer kan gaan oogsten, op basis van een foto van zijn stukje land.

Zwabbervoet

Beorn Nijenhuis, voormalig Olympisch schaatser en neurowetenschapper, vertelde een gepassioneerd verhaal over zijn leven als professioneel schaatser en vooral de weg er naar toe, en hoe hij op z’n 25e er al voor koos om te stoppen met schaatsen en zich te wijden aan wetenschappelijk onderzoek. Momenteel doet Beorn onderzoek naar het fenomeen ‘zwabbervoet’, een bewegingsstoornis bij professionele schaatsers. Beorn kijkt daarbij ook naar mogelijke relaties met andere bewegingsstoornissen, zoals bij chirurgen en musici waar er een neurologische oorzaak aan ten grondslag ligt.

Beide verhalen boden veel stof tot nadenken en inspiratie, en zorgden ervoor dat er nog lang nagepraat werd. Op naar het volgende Dataminds event!