Van collectieve weerbaarheid tot data-acceptatie

Van collectieve weerbaarheid tot data-acceptatie: het succes van Interact #1 smaakt naar meer!

Het eerste Interact evenement van Dataminds vond plaats op 2 oktober. Met een man of 20 waren we te gast bij Capgemini in Utrecht, waar we ons hebben gebogen over 2 interessante onderwerpen. Om de interactiviteit tijdens de behandeling van de cases te vergroten splitsten we de groep in tweeën, waarna Marijn Markus, Senior Data Scientist bij Capgemini, en Marenne Hoogenboom en Hester Wachtmeester, beiden BI Specialist bij Hot ITem, hun case uit de doeken konden doen aan hun deel van de groep.

Data, weerbaarheid en criminaliteit

Marijn vertelde over het afstudeeronderzoek dat hij in 2016 heeft uitgevoerd in opdracht van de Politie Nederland. Hij deed onderzoek naar de invloed van collectieve weerbaarheid en sociale verwevenheid op criminaliteit in 73 Rotterdamse buurten. Hiervoor combineerde hij data van Rotterdamse buurtonderzoek, de buurtmonitor, de veiligheidsmonitor en politiegegevens. Resultaten toonden aan dat de afwezigheid van collectieve weerbaarheid in een buurt de sterkste voorspeller is van geweld- en drugscriminaliteit en de ervaren onveiligheid van burgers.

Na een bevlogen introductie opende Marijn de discussie. Hij wilde graag antwoorden op vragen als “Welke data mist er in het onderzoek?”, “Welke factoren missen er in het model?”, “Welke verborgen variabelen beïnvloeden de resultaten?” en “Hoe kunnen we dit onderzoek laten landen/accepteren binnen de business en omzetten in beleid?”. Door de diversiteit in achtergronden en rollen van de aanwezigen leidde dit tot een levendige discussie. Er werden goede suggesties gedaan voor benodigdheden voor toekomstig onderzoek, iets wat Marijn probeert te bewerkstellingen in de vorm van een PhD bij de Universiteit Utrecht.

Goede raad is goud waard

De andere case kwam van Marenne en Hester. Vanuit de ervaring van Marenne dat nieuwe dataproducten met enige regelmaat met argwaan worden ontvangen door de opdrachtgever wilde zij vanuit de groep horen hoe zij omgaan met de acceptatie van data-driven insights. Hester wist hier, vanuit haar achtergrond in de Arbeids- en organisatiepsychologie, een interessante invalshoek aan toe te voegen door een korte inkijk te geven in hoe mensen informatie verwerken. Hierbij haalde zij de theorie van psycholoog Daniel Kahneman aan over de opsplitsing van ons brein, namelijk in ‘systeem 1’ en ‘systeem 2’. Met systeem 1 nemen we snelle, instinctieve en emotionele beslissingen. Systeem 2 daarentegen is langzamer, meer bedachtzaam en logischer. Laatstgenoemde kost meer energie, waardoor we onbewust zoveel mogelijk beslissingen met systeem 1 nemen. Omdat dit systeem niet gebaseerd is op ratio, is potentiële weerstand vaak ook niet op te lossen met een rationele aanpak. Dat betekent dat data oplossingen niet geïmplementeerd kunnen worden door simpelweg een op feiten gebaseerde eindpresentatie te geven. Gebruikers moeten dusdanig meegenomen worden in het verhaal van de ontwikkeling, waardoor het brein de nieuwe werk- en/of denkwijze accepteert.

Nadat we ons dit allemaal bewust waren hebben we nog eens gekeken naar onze eigen ervaringen over hoe we nieuwe dataproducten het beste bij je opdrachtgever over de bühne krijgen. Het leverde een interessante discussie op!

Tijdens een plenaire afsluiting vertelden Marijn, Marenne en Hester hoe zij de avond ervaren hebben en wat ze ervan meenemen. Ze hebben alle drie nieuwe, nuttige inzichten opgedaan die hen zeker verder helpt in hun case. Hierna was er genoeg om over na te praten bij de borrel, totdat we door de beveiliging toch echt gevraagd werden het pand te verlaten.

Wil jij nou ook een keer een case inbrengen voor een Interact-sessie? Heb je een prangende vraag die je eens wilt voorleggen aan de community, kom je ergens niet uit, of ben je benieuwd wat de community vindt van een bepaalde trend die gaande is? Laat het ons weten op info@data-minds.nl!